Skip to content

METRON na sajmu GRAPOS EXPO 2023

  Industrijski automatski sistemi

  BLOG

  METRON Automation d.o.o. na sajmu GRAPOS EXPO 2023

  Iako je ovo bilo prvo pojavljivanje firme METRON AUTOMATION na sajmu, mladi tim inženjera naše firme se potrudio da pored niza atraktivnih rješenja za industriju predstavi čak četiri robota. Ono na šta smo posebno ponosni je to da smo samostalno razvili hardverdski i softverski dio robota za opsluživanje CNC mašina koji smo premijerno predstavili na sajmu.

  Roboti koje smo predstavili:

  1.     Robot za zavarivanje

  2.     Robot za opsluživanje CNC mašina

  3.     Robot za aplikacije paletiziranja

  4.     Predstavili smo i svoj, po svemu sudeći hit na sajmu, robot koji je učesnicima i posjetiteljima pravio i  služio kafu.

   

  Radi se o posebnoj vrsti robota tzv “kobota”, izložili smo ga kako bi pokazali sve mogućnosti ovih robota. To su posebne vrste robota koji mogu raditi u direktnoj interakciji sa čovjekom.

  Kao što ste vidjeli ovaj robot nema nikakvu zaštitu ni ogradu, a nalazi se u okruženju sa ljudima. To je jako bitno pokazati jer takav robot može da radi sa čovjekom u specijalnoj montaži.

  Roboti za zavarivanje

  Kako funkcioniše i kako se upravlja sa robotima za zavarivanje??

  Zavarivanje je jedan od najzastupljenijih proizvodnih postupaka u današnjoj industriji i nesumnjivo jedan od najkomplikovnijih posupaka u procesu proizvodnje.

  S razvojem zavarivačke industrije, također su se razvijale druge grane u strojarstvu poput robotike. Ubrzo je postalo jasno kako spajanje robotike i zavarivanja rezultira većom produktivnošću. Isto tako roboti su se pokazali korisnim na tome području, jer se time izbjegava da ljudi obavljaju zamorne i mukotrpne poslove kao što je zavarivanje.

  Roboti za zavarivanje su vrijedni truda na mnogo načina. Kvalitet zavarenih šavova se značajno poboljšava u odnosu na ručno postavljene šavove. U sve više oblasti proizvodnje, pitanje preciznosti je ključno.

  Glavna komponenta robotizirane zavarivačke stanice je robot obično sa 6 upravljanih osi (stepeni slobode kretanja). Na vrhu ruke robota montiran je pištolj za zavarivanje. Uz robota, potreban je pozicioner sa steznim uređajem za pričvršćivanje radnog komada, izvor struje, te dobavljač žice.

  Na vrhu robota se montira pištolj koji je povezan sa MIG/MAG aparatom. Zavarivanje se vrši tako što robot pozicionira pištolj na početak zavara i daje signalni aparat da započne zavarivanje. Nakon pojave luka, robot pomiče pištolj u željenom pravcu i na taj način pravi zavar između dva dijela. Ovisno o složenosti zavara koji se pravi, robot može da koristi svoj put ukoliko je to potrebno. Vise o robotima za zavarivanje na stranici: https://metron.ba/roboti-za-zavarivanje/

  3

  Robot za opsluživanje CNC mašina

  Primjena robota za opsluživanje mašina

  Roboti za opsluživanje mašina mogu se koristiti za automatizaciju raznih procesa proizvodnje, uključujući:

  ·         CNC glodanje ili struganje

  ·         Ubrizgavanje ili kompresivno kalupiranje

  ·         Presa za štampanje, udaranje, smicanje i kovanje

  ·         Mašina za električno pražnjenje

  ·         Rukovanje sirovim ili otpadnim materijalom

  ·         Rukovanje opasnim proizvodima

  ·         Kontrola kvaliteta i inspekcija

   

  Više o robotima na https://metron.ba/roboti-za-opsluzivanje-masina/

  CNC opsluzivanje

  Robot za aplikacije paletiziranja

  U svakoj industriji pojavljuju se problemi koje je potrebno riješiti brzo i efikasno, eliminirajući time greške uzrokovane ljudskim faktorom.

  Na sajmu smo ponudili i dobro osmišljena i implementirana rješenja za paletizaciju koja omogućavaju značajno povećanje efikasnosti proizvodnje, uklanjajući uska grla koja se često pojavljuju pri pakovanju i paletizaciji. Tokom pakovanja proizvoda roboti mogu obavljati široko paletu zadataka npr: prikupljanje paleta i separatora, manipulacija proizvodima, oblikovanje različitih matrica proizvoda na paleti itd. Kada dođe do promjene formata.

  Naš robot je držao reklamu J

  Metron tim

  MI SMO ZADOVOLJNI KAKO JE PROTEKLO NAŠE IZLAGANJE I DRUŽENJE SA POSJETITELJIMA NA SAJMU, A ZA IDUĆU GODINU ĆEMO SIGURNO PRIPREMITI NOVA INOVATIVNA I ATRAKTIVNA RJEŠENJA . POTVRDU DOBROG IZLAGANJA DOBILI SMO U OBLIKU NAGRADE OD STRANE ORGANIZATORA. OSVOJILI SMO PRVO MJESTO ZA NAJAKTIVNIJI ŠTAND NA SAJMU.

   

  JER VRIJEME ROBOTIKE JE DOŠLO, TOGA MORAMO BITI SVJESNI!!!

  PODIJELI