Skip to content

CNC glodanje u industriji

  BLOG

  CNC glodanje u industriji

  CNC glodanje je jedan od najčešćih procesa kada se žele proizvoditi složeni mašinski dijelovi. Zašto uopšte mašinska obrada? Kod drugih metoda proizvodnje poput laserskog ili plazma rezanja možemo postići slične rezultate, jeftinije je i jednostavnije koristiti ih, ali problem je što ove tehnologije ne pružaju ništa slično mogućnostima CNC glodanja.

  Termin mašinska obrada uključuje i glodanje i struganje, ali ova dva imaju jasne razlike. Mašinska obrada se odnosi na mehaničku tehnologiju rezanja koja koristi fizički kontakt za uklanjanje materijala, korištenjem širokog spektra alata.

  Drugo, sva CNC obrada koristi CNC mašine, ali nisu sve CNC mašine za mašinsku obradu. Kompjuterska numerička kontrola je ono što se krije iza ova tri slova. Svaka mašina koja koristi CNC koristi kompjuterizovane sisteme za automatizaciju procesa rezanja. Prema tome CNC mašine uključuju i laserske rezače, plazma rezače, itd.

  Dakle, CNC obrada je mješavina ova dva pojma, što nam donosi odgovor na pitanje postavljeno u naslovu. CNC glodanje je substraktivna metoda proizvodnje koja koristi kompjuterske numeričke sisteme upravljanja za automatizaciju procesa.

  Iako CNC mašine obavljaju posao rezanja automatski, za mnoge druge aspekte procesa potrebna je ruka operatera mašine. Naprimjer, pričvršćivanje radnog komada na radni stol, kao i pričvršćivanje alata za glodanje na vreteno mašine.

  Ručno glodanje uveliko zavisi od operatera, dok noviji modeli imaju naprednije sisteme automatizacije. Moderni centri za glodanje također mogu imati automatske magacine alata. To znači da mogu mijenjati alate i tokom procesa obrade radnog komada. Dakle, u magacinu alata nalaze se potrebni alati za izradu radnog komada, ali naravno alate je prethodno potrebno pripremiti i snimiti u upravljačku jedinicu mašine.

  Nakon što je početno podešavanje obavljeno, operater posljednji put provjerava program mašine prije nego što mašini da zeleno svjetlo za pokretanje.

  cg3

  Proces glodanja obično se sastoji od nekoliko različitih operacija, ali to ovisi o obliku konačnog proizvoda i stanju sirovog komada. Često je glodanje neophodno za postizanje precizne završne obrade i dodavanje nekoliko karakteristika kao što su prorezi ili rupe s navojem, ali također je pogodan za izradu gotovog dijela od bloka materijala. 

  Prve operacije koriste veće alate za brzo izrezivanje materijala kako bi se pričvrstio proces dok se ne dobije približan oblik konačnog komada.

  Izmjena alata je nužna za stvaranje visoko preciznih obrađenih dijelova. Velika preciznost glodanja po kojoj je poznata postiže se u posljednjoj fazi, podižući inženjerske tolerancije i hrapavost površine na nivoe koji se teško mogu uskladiti s bilo kojim drugim procesom proizvodnje.

  Danas je na tržištu dostupno mnogo tipova mašina za glodanje. Postoje i brojni načini klasifikacije, ali generalno mašine za glodanje možemo podijeliti na:

  • Horizontalna glodalica
  • Planska glodalica
  • Verikalna glodalica
  • Univerzalna glodalica

  PODIJELI