Skip to content

10 razloga zašto investirati u ROBOTE

  BLOG

  10 razloga za investiranje u robote

  Dokazano je da roboti pružaju niz pogodnosti u širokom rasponu aplikacija. Krajnji korisnici koji uvode robote u svoju proizvodnju, ostvaruju procese sa značajnom transformacijom u produktivnosti i učinkovitosti, sa većim obimom proizvodnje, kvalitetom proizvoda i fleksibilnosti, kao i mnoga druga poboljšanja.

  10 razloga za ulaganje u robote

  Najnovija statistika Međunarodne Federacije za robotiku pokazuje rekordan broj isporučenih industrijskih robotskih proizvoda  širom svijeta. Očekuje se da će  2,3 miliona industrijskih robota raditi u fabrikama tokom 2020. godine. Izdvojili smo nekoliko ključnih razloga, plus dokaze koji pokazuju zašto je vrijedno investirati u robotsku automatizaciju.

   

  1. Smanjeni troškovi poslovanja

  Razvijanjem modernih tehnologija roboti postaju sve pristupačniji i efikasniji. U današnje vrijeme investicija u industrijske robote se isplati u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Za implementiranje robota u postojeći proizvodni pogon nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti, a nakon implementacije troškovi  za električnu energiju i održavanje su minimalni. Korištenje robota omogućava vam da direktno smanjite troškove, što značajno utiče na vašu konkurentnost.

  Uzmimo za primjer energiju. Bez zahtjeva za minimalnom rasvjetom ili grijanjem, roboti nude izvrsnu priliku za smanjivanje računa. Trenutne procjene ukazuju na potencijalnu uštedu od 8% za svakih 10°C smanjenja temperature grijanja, a ušteda može biti i do 20% isključivanjem nepotrebne rasvjete.

  2. Bolji kvalitet proizvoda

  Savremeni roboti imaju skoro savršenu tačnost i ponovljivost, te tako svoje zadatke obavljaju sa odličnom preciznošću bez obzira na broj ponavljanja.  Upravo ta tačnost i ponovljivost robota znači da možete postići visok kvalitet za svaki proizvedeni proizvod. Roboti uklanjaju probleme povezane s umorom, dekoncentracijom, kao i probleme sa  ponavljajućim i zamornim zadacima i operacijama.

  3.  Bolji kvalitet rada zaposlenika

  Pomoću robota možete poboljšati radne uslove za svoje zaposlenike. Više neće morati da rade u prašnjavim, toplim ili opasnim okruženjima. Zadatke koje je neophodno izvršavati u takvim teškim uslovima može izvršavati robot čime bi se broj povreda na radu zaposlenika smanjio na minimum, a sami zaposlenici postaju kvalitetnije i efikasnije iskorišteni zbog rada u  boljim uslovima.

  Osim toga, podučavajući ih kako koristiti robote, mogu steći vještine programiranja i raditi nešto što je mnogo kreativnije, manje fizički zahtjevno, a financijski bolje isplativo.

  4.   Povećanje obima proizvodnje

  Roboti svoje zadatke obavljaju samostalno, potpuno automatski, odnosno nije potrebna stručna osoba za upravljanje robotom. Konstruisani su za konstantan rad bez prekida, tako da robote možete ostaviti da rade preko noći i tokom vikenda sa malo nadzora. Na taj način ostvaruje se ogromna mogućnost za povećanje nivoa proizvodnje i smanjenje rokova isporuke prema kupcu. Robotsko rješenje tokom proizvodnje neće trebati vrijeme za pauze i bolest, te neće doći do nepažnje ili nedostatka koncentracije. Roboti se takođe sada mogu programirati izvan mreže, osiguravajući da se novi proizvodni procesi mogu brže uvesti u proizvodnju.

  5.   Povećana fleksibilnost proizvodnje

  Roboti mogu dodati fleksibilnost vašoj proizvodnoj liniji. Jednom programirani, roboti u memoriju upisuju programe za različite zadatke, a zatim jednostavnim izborom operater bira željeni zadatak te robot lako prelazi iz jednog procesa u drugi što vam pomaže udovoljiti promjenama u dizajnu proizvoda ili zadovoljavanju kupaca sa minimalno uloženim naporom.

  6.   Reduciranje škarta

  Korištenjem robota možete uvelike povećati kvalitet svojih proizvoda. Imat ćete više proizvoda koji su od prvi put proizvedeni prema potrebnim standardima ili prema zahtjevima vaših kupaca te smanjiti količinu lomova i otpada proizvedenog kao rezultat lošeg kvaliteta ili neusklađene završne obrade. Uz proizvode koji se svaki put proizvode na tako visokom nivou i vi ćete dobiti veće prinose. Ogromna prednost je upotreba velike brzine i visoke preciznosti.

  Naprimjer upotrebom robota je slomljeno manje pereca nego s ručnim rukovanjem. Brzina i tačnost robota su smanjili broj slomljenih pereca sa 12% do 4%, što sada omogućava 134 kilograma pereca pakiranih svaki sat.

  7.    Poboljšanje zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu

  Roboti mogu lako preuzeti neugodne, naporne ili po zdravlje opasne zadatke koje trenutno radnici obavljaju ručno. Korištenjem robota možete smanjiti vjerovatnoću nesreća prouzrokovanih kontaktom sa alatnim mašinama ili drugom potencijalno opasnom proizvodnjom. Također, mogu pomoći u eliminisanju bolesti povezanih sa ponavljajućim ili intenzivnim procesima, poput ozljeda od naprezanja.

  8.   Alternativa tržištu rada

  Današnji industrijski procesi zahtijevaju veliku preciznost koja sa druge strane zahtijeva najviši nivo vještina i obučenosti. Sa visoko kvalificiranim radnim kadrom, kojeg postaje sve teže pronaći i skuplje zaposliti. Tako da na tom polju roboti mogu pružiti idealnu alternativu.

  Jednom programirani roboti za vaš proces, spremni su za početak rada bez ikakvih troškova povezanih sa zapošljavanjem ili stalnom obukom. Također, roboti mogu pružiti veću fleksibilnost, kako u pogledu metoda rada, tako i sposobnosti da se nose s različitim proizvodnim zadacima.

  9.    Smanjeni kapitalni troškovi

  Korištenje robota za postizanje bržih, učinkovitijih proizvodnih linija može pomoći smanjiti kapitalne troškove povezane sa zalihama i nedovršenim radom. Bržim kretanjem proizvoda u proizvodnji mogu se bolje predvidjeti kapaciteti proizvodnje i osigurati brža i učinkovita usluga.

  10.    Ušteda prostora

  Roboti se mogu montirati u više konfiguracija kako bi vam pomogli uštedjeti vrlo vrijedan prostor u proizvodnim područjima. Mogu se programirati i tako da rade u skučenim prostorima čime se štedi vrijedan podni prostor. Roboti se mogu montirati na bočne zidove ili stropove.


  Robotska automatizacija predstavlja sve privlačniju opciju za današnje kompanije  koje traže načine poboljšanja ravnoteže konkurentnosti i troškova. Sposobni su za rad u (za čovjeka) nepodnošljivim uvjetima,a zbog svoje nevjerovatne brzine i preciznosti sposobni su ponavljajuće poslove obavljati brže i efikasnije od ljudi, uz veću preciznost. Kao što je pokazao ovaj članak, roboti su financijski pristupačni i nude dugoročne uštede, plus niz pogodnosti, uključujući poboljšanje produktivnosti, učinkovitosti, poboljšanje zdravlja i sigurnosti, te poboljšanje motivacije zaposlenika.

  PODIJELI